Aceasta este Arhiva Forumului Construim Romania.
Pentru continuarea discutiilor va asteptam pe Noul Forum Construim Romania

Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Discutii pro si contra
#11
Eu am avut norocul sa merg intr-o tabara la Arieseni,am trecut cu autocarul si prin zona miniera....si da,apa avea o culoare ce facea viata unui pastrav imposibila. Smile

Nu mai stiu cum o fi apa acum,dar daca statul nu a facut nimic,macar altii sa faca. Plus eu mai simt o fobie a Romanilor fata de Marile Coorporatii care te mai pun sa si muncesti pentru banii ce ii primesti...

Iar daca GR ne jefuiesc de banii si resurse,oare cati bani trebuie pentru o companie de stat,si mai ales cat de rentabila si transparenta o sa fie exploatarea.
Din ce vad la "Stiri",bani oricum nu avem.
#12
Previous Asta cu corporatiile nu-i specifica Romaniei, ci este o "ura" globala. Si nu pentru ca te pun sa muncesti, ci mai mult pentru ca depersonalizeaza si incorseteaza creativitatea. Birocratia unui stat paleste in fata birocratiei oricarei corporatii.

Dar, pe de alta parte, toata lumea iubeste produsele si serviciile corporatiilor, care ar fi imposibile in absenta fortei financiare a acestora. Pentru ca nici o firma mica n-ar putea sa produca un BMW, o tableta sau un telefon mobil performant ori sa instaleze o retea de telefonie mobila nationala, pentru ca nu si-ar permite costurile uriase de cercetare si industrializare, care vin intotdeauna mult inaintea incasarilor.

Ca Gabriel Ressources urma sa ne jefuieasca, asta cred ca-i beyond any reasonable doubt. Majorarea ostila de capital, vanzarea actiunilor GBU (indicele lor de bursa), preturile de transfer, folosirea eventualului profit la capitalizare sunt doar cateva metode care-mi vin in minte la prima strigare pentru a deturna toti banii din exploatare catre canadieni.

Si readuc exemplul DMHI - stiu ca iar il exasperez pe @vancouver Smile - dar acolo se produc anual vapoare de ~1 mld. EUR, iar la Statul Roman ajung doar ~2 mil. EUR pe an.

Si tocmai pentru ca nici statul nu-i in stare sa faca nimic bun acum, cel mai intelept e sa mai asteptam. Sau sa lasam zacamantul generatiei / generatiilor viitoare. Poate ei vor avea solutii si un context mai bun.
#13
Cu urmatoarele contrazic sustinerea exploatarii in felul acesta: Desi am un prieten care are cateva case de amanet ce ruleaza o cantitate rezonabila de aur,il citez pe Warren Buffett : "Aurul este scos din pământ în Africa sau în altă parte. Apoi îl topim, săpăm altă groapă, îl îngropăm din nou şi plătim oameni să îl păzească. Nu are nicio utilitate."

La nivel global,mai mult aur e stocat ca monezi,lingouri,valoare ce variaza,decat este utilizat direct in industrie pentru folosul nostru direct. Cu asta nu sunt de acord. Dar sunt constient ca se va continua pe acesta directie.Tot in context,amicul meu a ramas blocat cu cateva Kg de aur deoarece a scazut in ultima vreme pretul si asteapta o urcare.

Problema e mult mai complexa,dorinta de aur ramane constanta,sa vedem cum vom manca prajitura din viitor datorate unei negocieri mai bune a contractului,momentan avem paine uscata de seceta cu Vin Roz ce se varsa in Aries.
#14
Previous Aici e o mare confuzie. Multa lume crede ca aurul e folosit doar pe post de rezerva stabila. Total eronat.

Aurul este componenta cheie in intreaga tehnologie IT si de telecomunicatii. Datorita conductibilitatii superioare a aurului fata de cupru si a inoxidabilitatii, aurul este singurul metal care poate asigura contactul intre pastilele de siliciu din procesoare si socketurile in care se monteaza. O conductibilitate mai scazuta ar insemna pierderi mai mari in contacte, si deci energie consumata mai mare. Adica mai multa caldura degajata, a carei disipare ar consuma la randul ei mai multa energie. Aurul are un real rol ecologic in tehnologia noastra de top, pentru ca reduce drastic consumul de energie. Iar in multe aplicatii, tehnologia ar fi imposibila pentru aur.

Fiecare procesor, fie ca-i de calculator, de telefon, de tableta ori pe unde se mai gasesc procesoarele de frecventa inalta, au aur in compozitie. In tarile din Asia, unde industria hardware este de amploare, exista firme care culeg deseurile producatorilor de procesoare (datorita miniaturizarii, din fiecare lot de procesoare cam jumatate se arunca pentru ca sunt neconforme!) si extrag aurul din ele. Intr-atat de folosit este aurul in tehnologie!
#15
Recentele evolutii ma fac sa devin din neutru fata de proiect un opozant ferm al acestuia. Nu-mi place deloc discursul tip MLM al sustinatorilor proiectului, dar mai ales:

1. Zacamantul nu este al locuitorilor din Rosia Montana si cu atat mai putin al minerilor de acolo. Zacamantul este al intregii tarii. Decizia apartine Parlamentului sau noua tuturor prin referendum national.

2. Aud obsesiv ca trebuie sa se pronunte "specialistii". De ce?! Lasand faptul ca suntem zilnic agresati de acest trib al "specialistilor", zacamantul nu e al lor. N-au decat "specialistii" sa considere ca exploatarea e benefica. Daca noi, PROPRIETARII zacamantului nu vrem, pararea lor e lipsita de valoare si semnificatie.

3. Atitudinea agresiva de "bine cu forta" a Gabriel Resources imi intareste convingerea ca Romania nu va vedea nimic din toti banii care se vor obtine din exploatare

4. Penalitatile de reziliere sunt o baliverna.

5. Ministrii, precum cel al Culturii, practica un santaj ordinar: n-avem nici o alta solutie decat sa cedam lui Gabriel Resources un zacamant de 10 miliarde de EUR. Ba chiar au tupeul sa le ceara opozantilor solutii alternative, autoritatile neavand nici un plan B. Zic sa-si dea el intai demisia si pe urma sa numim pe cineva care sa fie capabil de a furniza solutii alternative. Alta decat sa ne lasam din nou jefuiti.
#16
O noua minciuna marca Ponta

Iata ce spune doamna Satu Hassi, europarlamentar finlandez ca raspuns la "exemplul finlandez" dat de Ponta:

Citat:"Am fost informată că premierul român Victor Ponta a zugrăvit în roz utilizarea cianurii în minele finlandeze. Declarațiile sale par să se bazeze pe o dezinformare totală.
În primul rând, există o duzină de mine în Finlanda, nu 52. Cianura este utilizată doar în foarte puține dintre ele. În al doilea rând, utilizarea cianurii în minele de aur finlandeze nu s-a făcut în condiții de siguranță. Agnico-Eagle, compania canadiană care exploatează aurul la mina Kittilä din Laponia, a fost cel mai vocal susținător al utilizării cianurii, și a susținut că cianura este utilizată într-un proces complet închis. Acest lucru s-a dovedit a fi fals, în apa reziduală din mina Kittilä Suurikuusikko, conținutul de cianuri depășind limita permisă.

Pentru poporul român ar putea fi, de asemenea, relevant să știe că minele finlandeze nu sunt situate în zone dens populate. De exemplu, în Kittilä există mai mulți kilometri pătrați decât oameni, densitatea populației din Kittilä fiind de 0,78 persoane pe km pătrat."

Citat:“I have been informed that the Romanian Prime Minister Victor Ponta has given very rosy picture of the use of cyanide in Finnish mines. His statements seem to be based on total misinformation.

First, there are tens of mines in Finland, but cyanide not used in 52 mines, but just in a few.
Second, the use of cyanide in Finnish gold mines has not been safe. Agnico-Eagle, the Canadian owner of the gold mine in Lapland, Kittilä, has been the most vocal proponent of using cyanide, and claimed that cyanide is used in a completely closed process. This has turned out to be false, in the waste water of the Kittilä Suurikuusikko mine, cyanide content has exceeded the permitted limit.
For Romanian people it might also be relevant to know that Finnish mines are not located in densely populated areas. E.g. in Kittilä there are more square kilometers that people, the population density of Kittilä is 0,78 people per square km.”

The statement of Romanian Prime Minister Victor Ponta, campaingning for opening of the highly controversial Rosia Montana mine, to which I reacted:

“I think we have a lot to learn from Finland, which has important resources they exploit, they dont have closed mines. They have 52 running mines, they do this operation with the highest environmental standards, using cyanide, but meeting the highest standards. I asked for technical support. “

Comment by MEP Satu Hassi on the statement of Romanian Prime Minister on using cyanide in mining in Finland:
http://www.satuhassi.net/2013/commenting...ld-mining/
#17
Rovana Plumb, despre ce se va întâmpla cu Roşia Montană în 2014

http://www.b365.ro/rovana-plumb-despre-c...98452.html
#18
Eu am fost mereu contra acestui proiect, il consider o escrocherie de ordin African. Nu am auzit dezbatuta aici ideea precum ca RMGC nu are nici un scop de a exploata vreodata ceva, ci e doar o incercare dea cosntrui o piramida(adica compania isi pune actiunile pe bursa, in timp ele se cumpara la preturi exorbitatnte, peste noapte cieva valorifica banii celor ce au cumparat actiunile si pleaca foarte bogat), un asemenea caz a fost in Indonezia, legat tot de aur, la fel se facea multa valva prin presa (adica o companie mare de PR), lumea a cumparat actiunile, niste destepti au fruat banii (6miliarde de $ canadieni)... aia ce au cumparat actiunile nici acum nu au recuperat banii.
As mai putea remarca niste asemanari cu RMGC:
a) Compania Bre-X ca si in cazul RMGC avea sediul in Canada(ce e drept e un argument slabut, contra)
b) in PR-ul lor a intrat chiar si o firma aparent serioasa ce se ocupa de mult timp de productia echip miniere si de consulting (Kilborn Engineering), specialistii carora au fost mituiti sa confirme ca in zona indcicata de Bre-X EXISTA "c*calau" de mult de aur
c) O companie de PR a fost intiata si in reviste internationale, in Fortune Magazine (USA) a fost cumparat un articol PROproiect cu un jurnalist celebru la ei Richard Behar(un fel de Gadea american rofl )
d)Compnia Bre-X a achizitonat perimetrul pe 30 de ani(RMGC-ul no fi facut si ei ceva de gen 25 ani?)
e) In afacere si respectiv PR a fost implicat si presedintele Indoneziei Suharto (familia lui a achizitonat 45% din afacere(adica a furat 45% din banii furati)), aici pot sa fac o paralela cu atitudinea Lui Basescu, Ponta, MRUnguent si tuturor specimenelor ce au furat tara timp de 24 ani, sigur ca in caz de reuseste smecheria vor avea ei toti comisioane groase, daca Basescu nu are deja o pensie de la RMGC..
PS. CA COincidenta pot remarca ca Suhato a "demisionat" supa 30 de ani de "guvernare"(1998), ce se intampla a fi cu un an mai tarziu dupa ce sa aflat ca proiectul Bre-X e o TEAPA(1997). De aici as putea specula ca banii furati de Suharto au fost destul de mari incat majoritatea "elitei" Indoneziei sa il dea jos.

Ar mai fi o varianta nedezbatuta aici, care la fel se bazeaza pe ideea ca RMGC nu vrea sa exploateze nimic. Si anume faptul ca RMGC are sediul in Canada, asta nu exclude posibilitatea ca RMGC a fost creeata de starletii de politiceni, pentru a specula pe bursa, si a face bani din aer. In aceasta teorie se pliaza perfect faptul ca:
a) Sa dat licenta fara nici o licitatie
b) Toti politicienii sunt suporterii infocati a proiectului(si daca nu le-ar incurca BURTILE, s-ar bate cu multimea din Piata Universitatii Bananaroflbash)
c) Nu se baga in seama studiul Academiei Romane, nici cel al ASE(care sunt contra, pe niste puncte fondate pe cifre reale, nu cum face eu acum pe speculatii)
Pana la sfarsit voi hotarati daca sa mai ramaneti PRO sau sa fiti CONTRA, insa eu m-as lua la intrebari fata de orice lucru ce e dorit cu atata inversunare, de securistii de la putere, pardon elitele cenusii ale tarii.

(07-09-2013, 14:24 )ByOnu a scris: Eu aș zice să-i lăsam pe strănepoții nostri să decidă, cine știe, poate vor avea la dispoziție alte tehnologii.
Bravo, cel mai pertinent punct de vedere, din care avem decastigat toti(mai putin securistii de la putere USL PDL..)
(07-09-2013, 14:24 )ByOnu a scris: Problema locurilor de muncă este una pentru întreaga specie. Ce făceau 300 de oameni într-o fabrică la jumătatea secolului XIX, fac astăzi 10... observatori.
Exact, e uimitor cum peste noapte, nu de fara ajutorul Mass Media probelma locului de munca a Sandei Lungu Buha rofl a devenit o problema nationala, atata ipocrizie mai rar, ai spune ca gata toti romanii au locuri de munca, si doar bietii oameni din Rosia Montana au ramas fara.
Se mai afirma fals in reclamele cretine facute de tovarasa Corina Vintan(o veche prietena a lui MRUnguent, dar si una mai noua a pionilor lui Gadea, de la DCNEws(Valcu si Chiriac)
[Imagine: Bogdan-ChirieacVal-Vilcu.jpg]
Nu ne spunea noua Gadea ca Vintan cu MRU sunt dusmanii poporului?
Ce cauta lingaii lui Gadea la ziua de nastere a "dusmancei" poporului si nu ar trebui ei sa sara peste dusmanul MRU?
[Imagine: MRUPaleologu.jpg]
Nu ar trebui o alta propagandista cu jumatatea sa, sa sara peste oponentu sau de la Be1?
[Imagine: FireaPandele.jpg]
[Imagine: Dan-Turturica.jpg]
Nu ne se vinde noua o gogoasa cu razboiul intre dreapta si stanga ?
Daca revenim la RMGC, ma mai amuza cum pledeaza "minerii" pentru un ipotetic job, de praca nu ar munci in fiecare zi in o mina jegoasa, si de parca ar sta in birou, si nu ar face o munca extrem de grea. Insa mina daca s-ar fi deschis, de mineri nu ar fi avut nevoie, din simplul motiv ca mina va fi de tip deschis, iar minereul va fi extras cu utilaje si nu vor fi necesari pseudo minerii cu lampi pe cap (mama! cat circ, si deloc talentat).
#19
Fara sa mai caut argumente anti RMGC(*de parca nu ar fi deajunse deja lol ), am dat peste 2 stiri, una mai mult sau mai putin recenta si alta "usor" mai veche(din o alta epoca), insa ambele dupa parerea mea nu arata RMGC-ul din partea pozitiva:
a)
Adevarul a scris:Roşia Montană Gold Corporation, investigată într-un scandal de spălare de bani

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este investigată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-un caz de spălare de bani care are în centru activităţile unei companii numită Kadok, a declarat Jonathan Henry, preşedintele-director general al Gabriel Resources, citat de către CBC News.

El a spus că procurorul „a ordonat extinderea investigaţiei şi începerea urmăririi penale“ împotriva unui număr de peste 40 de societăţi. Henry a spus că RMGC a comandat îmbrăcăminte de circa 300.000 de dolari de la Kadok. Executivul a menţionat că nu are toate detaliile privind hainele, pentru că acest lucru nu este relevant, însă a adăugat că acestea sunt legate de activităţile miniere ale societăţii. „Suntem una din cele peste 40 de companii, toate societăţi legitime în România, care s-a întâmplat să facă afaceri cu un grup de companii care nu au plătit taxele către statul român“, a mai precizat Henry. Oficialul a mai spus că RMGC cooperează pe deplin cu autorităţile. „Niciun angajat sau membru al managementului nu este vizat“, a mai dclarat şeful Gabriel Resources. Potrivit jurnaliştilor de la RISE Project, RMGC a plătit peste un milion de lei către Kadok Interprest – o firmă cu domiciliul fiscal în Ploieşti pe care procurorii o califică drept „fantomă”. Informaţia figurează într-un referat întocmit de anchetatori în luna octombrie. Kadok Interprest SRL este investigată în cazul „Păvaleanu”, fiind acuzată de operaţiuni comerciale fictive în cadrul unui circuit de spălare de bani. În acest dosar a fost arestat Marcel Păvăleanu, fost consilierul de la Secretariatul General al Guvernului. Gabriel controlează 80,69% din acţiunile RMGC, restul participaţiilor fiind deţinute de către statul român, prim compania Minvest.
Sursa:http://adevarul.ro/economie/afaceri/rosi...index.html
PS Referitor la tov. Marcel Păvăleanu, consider important de remarcat faptul ca el a "fost" in PSD, de aici putem intelege de ce PSD-ul cum a venit la putere, a devenit din opozant in cel mai mare sustinator.
Am gasit si niste poze cu tov.:
ce pot spune, parul lung si imprejurimea(clubul), il caracterizeaza bine, in mintea lui ar fi un Zorro de Prahova, un 007 de Dambovita.
[Imagine: image-2013-10-18-15832999-41-marcel-pavaleanu.jpg]
[Imagine: marcel-pavaleanu.jpg]

b) Stirea un pic mai veche, dateaza din 1971, in acea stire se povesteste despre un accident petrecut la o exploatare aurifera, dar mai bine cititi la inceput:
Adevarul a scris:Certej, 1971. Cronica uitată a unei morţi colective

Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere au provocat, acum 39 de ani, cea mai cumplită tragedie pe timp de pace. Dezastrul ecologic provocat săptămâna trecută de noroiul toxic din Ungaria aduce în actualitate un precedent românesc.
Supravieţuitorii şi martorii cumplitei tragedii din zorii zilei de 30 octombrie 1971 descriu scene de sfârşit de lume petrecute atunci când 300.000 de tone de nămol s-au năpustit asupra localităţii Certej. Sterilul a omorât pe întuneric zeci de oameni şi a acoperit blocuri de locuinţe, case, grădini, cămine. Totul a început cu trei bubuituri puternice. Preludiul morţii Sâmbătă, 30 octombrie 1971 a fost o zi friguroasă. Ioan Chirla (73 de ani) îşi aminteşte că la ora cinci fără cinci minute dimineaţa se îmbrăca pentru a merge la lucru, când a fost surprins de un zgomot puternic de crengi şi copaci rupţi. „Imediat s-au auzit trei explozii puternice şi s-a întrerupt curentul. Am ieşit repede din casă. Se auzeau pocniturile stranii pe care le făceau blocurile când se prăbuşeau sub forţa viiturii. Atunci au început să se audă în întuneric primele urlete şi strigăte după ajutor. Totul s-a petrecut în câteva minute, timp în care valul de steril a ras totul în cale", povesteşte Ioan Chirla, care la acea vreme lucra ca şofer la mina Certej.
Ioan Chirla îşi aminteşte şi acum cu groază că toate cadavrele recuperate de militari din mâl erau goale. „Cianura folosită în procesul de extracţie se găsea în nămolul scurs şi a ars hainele de pe oameni. Toate cadavrele care au fost scoase din mâl erau goale, cu urme de lovituri şi arsuri pe corp", spune martorul. Supravieţuitorul Râul de steril le făcea militarilor aduşi la faţa locului extrem de grea munca de salvare. „Am văzut numeroase cazuri în care oamenii căzuţi în mâl cereau de pomană ajutor pentru că era imposibil să ajungi la ei fără să ai aceeaşi soartă", spune Ioan Chirla. Pe Sorin Chirla (45 de ani), nepotul lui Ioan Chirla, l-au găsit în cadrul ferestrei, în casa din care jumătate fusese pusă la pământ de valul ucigaş. În casă zăceau fără viaţă, mama, fratele şi unchiul lui Sorin. Casa familiei lui Sorin Chirla era cea mai apropiată de locul în care s-a rupt digul iazului. „Pe vremea aceea eram un băieţel de cinci ani şi jumătate. Fără să apuce să ştie vreodată, mama m-a salvat. Aveam obiceiul să dorm în pat lângă ea, iar lângă noi dormea într-un leagăn fratele meu de un an. În acea noapte, deşi nu mai făcuse niciodată asta, mama m-a mutat, după ce am adormit, în patul din partea cealaltă a camerei. Aşa am scăpat. Mi s-a spus că mama şi fratele meu au murit striviţi de zidul casei care s-a prăbuşit peste ei", spune Sorin Chirla. Maistrul Ion Mârza (74 de ani) a fost şi el martor la evenimente. „Au pus morţii în sala căminului cultural şi ţin minte că au spălat cadavrele cu furtunul sub presiune pentru a îndepărta de pe ele mâlul. Pe urmă ne-au chemat să ajutăm la identificare. Casa părinţilor mei a fost distrusă, dar, din fericire, pe ei i-am găsit în viaţă. Se salvaseră plutind pe o saltea pe râul de mâl", îşi aminteşte Ion Mârza.
Pagubă de 8 milioane de lei
În dosarul anchetei făcute în 1971 de Procuratura judeţului Hunedoara, procurorul de caz a consemnat, la finalul anchetei în mai 1972, bilanţul tragediei. Au murit 89 de oameni şi au fost răniţi 76. Pe o lăţime de 80 de metri, digul s-a rupt şi din iaz au fost expulzaţi în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril. Şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării au fost distruse sau avariate. Paguba totală a fost evaluată la 8 milioane de lei. Niciun vinovat Comisia de cercetare tehnică a tragediei a pornit de la opt posibile cauze ale producerii acesteia. De la cârtiţele care ar fi putut săpa galerii în masa de steril la posibile mişcări tectonice, toate au fost eliminate. S-a reţinut doar pierderea în timp a stabilităţii masivului de steril pe una dintre laturi din cauza creşterii peste limita critică în înălţime. De asemenea, conţinutul iazului a fost eterogen. În perioada de exploatare a iazului, între 1936 şi 1971, au fost depozitate în el elemente de depunere complet diferite ca şi granulaţie, tasare şi umiditate care au creat o falie de alunecare. În ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală se arată că aceste deficienţe nu explică complet cauzele dezastrului. Astfel, „nu se reţine vinovăţia vreunei persoane, lipsind răspunderea penală pentru această faptă".
Certej, după 40 de ani
Urmele potopului de acum patru decenii sunt aproape şterse în comuna Certej. Pe locul fostelor blocuri dărâmate de viitura de steril zac acum alte ruine, ale fostei flotaţii construite la mijlocul anilor '70 şi care acum este închisă. Practic, întreaga industrie minieră din Certej este moartă. Potrivit Georgetei Barabaş, şefa Agenţiei de Mediu Hunedoara, toate studiile făcute după 1990 la Certej nu au relevat probleme legate de poluare a solului în zona revărsării de steril. Autorităţile locale au intenţia să ridice un monument în memoria celor care au murit la Certej în 1971.
Sursa:http://adevarul.ro/news/societate/certej...index.html
Consider important de aratat pozele cu rezultatele accidentului:
[Imagine: certej_accident_arhiva_9b2e96dca6.jpg]
[Imagine: 627x0.jpg]
[Imagine: 627x0.jpg]
[Imagine: 627x0.jpg]
Un mic documentar
http://www.youtube.com/watch?v=1bIRYg_dEKo
Precum secrie mai sus valul a sters "cateva" cladiri, a ucis "oficial" 89 de oameni, si aici vine un detaliu, toti oamenii ce au intrat in contact cu acel steril cu cianura, au fost gasiti fara haine, comform presei imbracamintea a fost dizolvata de catre substantele chimice:
[Imagine: 627x0.jpg]
(poza este grea, insa asta e riscul pe care ne il asumam in cazul proiectului RMGC, mai jos voi concretiza de ce).
Tot acest dezastru a fost provocat de un lac care avea un baraj de 20m:
[Imagine: Certej.jpg]
[Imagine: baraj.jpg&w=590&zc=1]
Intrebarea este, ce se va intampla cu localitatea Abrud(populatia acum 6.000persoane) in caz de se rupe viitorul lac de 185m?


Am incercat sa suprapun schema, deasupra hartii de azi:
[Imagine: 102238769.jpg]


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)