Aceasta este Arhiva Forumului Construim Romania.
Pentru continuarea discutiilor va asteptam pe Noul Forum Construim Romania

Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terenuri agricole
#1
Restrictiile la tranzactiile cu pamant in Romania intra in vigoare. Au aparut detaliile legale ale complicatului proces de vanzare a terenurilor extravilane

Citat:Tranzactiile cu terenuri agricole in extravilan vor fi supuse unor restrictii, Ministerul Agriculturii publicand vineri in Monitorul Oficial normele de aplicare a Legii care reglementeaza piata funciara, dupa jumatate de an de cand Romania a ridicat automat interdictia la cumpararea pamantului agricol de catre strainii rezidenti in Uniunea Europeana.

Ordinul nr. 719/740/M.57/2333/2014 - privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului - este semnat de secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Daniel Botanoiu si de ministrii Administratiei - Liviu Dragnea, Apararii - Mircea Dusa, si Culturii - Kelemen Hunor.

In normele de aplicare, sunt prevazute documentele necesare vanzarii de terenuri pe care proprietarul trebuie sa le depuna, alaturi de o cerere si de oferta sa la primarie:

o copie a BI/CI a vanzatorului persoana fizica sau o copie a pasaportului pentru vanzatorul persoana fizica cu domiciliul in strainatate;
o copie legalizata de notarul public ori instanta de judecata, dupa caz, sau certificata pentru conformitate de catre functionarii primariei a actului de proprietate asupra terenului ce face obiectul ofertei de vanzare (dupa caz: contract de vanzarecumparare, contract de donatie, proces-verbal de predare-primire, sentinta/decizie civila definitiva si irevocabila, titlu de proprietate, certificate de mostenitor, contract de schimb, act de lichidare a patrimoniului, altele asemenea);
extras de carte funciara pentru informare, emis cu cel mult 30 de zile inainte de afisarea ofertei, insotit de extrasul de plan cadastral de carte funciara al imobilului, in sistem de coordonate "Stereografic 1970", in conditiile in care terenul este intabulat;
o copie a certificatului constatator de la registrul comertului sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea, in cazul vanzatorului persoana juridica;
in caz de reprezentare, procura notariala, respectiv delegatia, hotararea adunarii generale a asociatilor, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, dupa caz, in original, precum si o copie a BI/CI a imputernicitului persoana fizica sau o copie a pasaportului pentru imputernicitul persoana fizica cu domiciliul in strainatate;
hotararea adunarii generale a asociatilor, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, dupa caz, in original, din care sa rezulte acordul cu privire la vanzarea bunului aflat in proprietatea societatii, in cazul vanzatorului persoana juridica;
certificat de atestare fiscala emis de catre primarie;
alte documente doveditoare, dupa caz.

De asemenea, potrivit normelor, primariile au obligatia sa infiinetze si sa organizeze Registrul de evidenta a ofertelor de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan, pe suport hartie si in format electronic.

Registrul trebuie sa cuprinda cel putin informatii privind datele de identificare ale vanzatorului, suprafata de teren agricol situata in extravilan oferita spre vanzare, categoria de folosinta a acestora, pretul de vanzare, amplasamentul identificat prin tarla si parcela sau, dupa caz, amplasamentul terenurilor stabilit prin planul de amplasament si delimitare a imobilului intocmit in sistemul national de proiectie Stereografic 1970, eliberat de oficiul teritorial ca urmare a receptiei documentatiei cadastrale pentru imobilul in privinta caruia s-a solicitat avizul, procesele-verbale incheiate pentru fiecare etapa a procedurii, adeverintele eliberate in vederea vanzarii libere a terenurilor, precum si orice corespondenta referitoare la realizarea procedurii.

Contactat de HotNews.ro, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici, a declarat ca primariile nu au nicio problema in a tine registrul pe hartie, insa pentru formatul electronic au nevoie de un program de gestiune. "Nu este o problema sa tii un registru de intrare-iesire. Daca zice ca este in format electronic, trebuie si un program de gestiune si autoritatea centrala trebuie sa-l puna la dispozitie", a declarat Draghici.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca urmeaza sa se prevada in Codul fiscal ca de la 1 ianuarie 2015 o parte din impozitele platite de agricultorii persoane fizice, pe norme de venit, sa mearga la primarii, pentru a asigura, cu acesti bani, suportul pentru tranzactiile cu terenuri in extravilan.

CUM INGREUNEAZA STATUL TRANZACTIILE CU TERENURI AGRICOLE


Vanzarea terenurilor agricole extravilane se va putea face numai cu respectarea unor drepturi de preemptiune, ceea ce va intarzia tranzactia cu cel putin o luna si jumatate, potrivit legii care restrictioneaza tranzactiile cu terenuri in extravilan, publicate, in luna martie, in Monitorul Oficial si care se aplica prin normele metodologice publicate vineri.

Potrivit actului normativ, vanzarea terenurilor agricole se va face numai cu respectarea drepturilor de preemptiune acordate, la pret si in conditii egale, in aceasta ordine, urmatoarelor categorii de persoane:

coproprietarilor,
arendasilor,
proprietarilor vecini,
statului roman, prin Agentia Domeniilor Statului.

Pentru a putea vinde, un proprietar trebuie sa inregistreze - la primaria din raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla respectivul teren - o cerere prin care solicita afisarea ofertei de vanzare a suprafetei agricole.

Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol si de documentele doveditoare prevazute de normele de aplicare.

Primaria afiseaza, pana a doua zi, oferta la sediu si, dupa caz, pe site-ul sau oficial.

La randul lor, preemptorii isi pot manifesta dreptul de in termen 30 de zile, in scris. Ei trebuie sa comunice acceptarea ofertei vanzatorului si sa o inregistreze la sediul primariei unde aceasta a fost afisata.

In cazul in care mai multi preemptori de acelasi rang isi manifesta in scris intentia de cumparare si niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va alege dintre acestia si va comunica numele acestuia primariei.

In cazul in care un preemptor de rang inferior ofera un pret superior celui din oferta de vanzare sau celui oferit de ceilalti preemptori de rang superior lui care accepta oferta, vanzatorul poate relua procedura, cu inregistrarea ofertei de vanzare cu acest pret, cu preemptorii de rang superior.

Aceasta procedura se va desfasura o singura data, in termen de 10 zile de la expirarea termenului de 30 de zile pana la care preemtorii puteau sa-si manifeste dreptul.

La expirarea celor 10 zile, vanzatorul va comunica primariei numele preemptorului ales.

Daca in termenul de 30 de zile acordat, niciunul dintre titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera.

Vanzarea libera a terenului la un pret mai mic decat cel cerut in oferta de vanzare, ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in aceasta atrage nulitatea absoluta.

(...)
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#2
O astfel de lege a fost gandita in primul rand pentru a consolida mafia imobiliara din primarii iar al doilea rol este de crestere a pretului terenului agricol la cote de boom.

In Romania la o arenda de cca 160-250 E/ha se cere si se obtine deja un pret real si corect de 2700-4500E functie de suprafata comasata iar prin legea data plus miscarea fondurilor speculative se va ajunge rapid la dublarea preturilor adica la un boom de genul celui din 2007.
#3
Salut,
sunt nou pe forum, sunt agent imobiliar si ma ocup doar de terenuri agricole, terenuri pentru constructii si paduri. Legat de acest subiect mafia este oricum mare, in primarii la sate si comune lucrurile sunt inchise, nu mai era nevoie de legea asta, au ei legile lor. Legat de preturi, sunt pe trend ascendent insa nu se poate vorbi de boom. Samsarii sunt cei care ridica preturile. De vandut se vand doar daca preturile sunt corecte.
#4
@Shppingu, bula imobiliara va veni pentru ca fondurile speculative, mai mult sau mai putin inconstiente, inca mai intra pe piata si la preturile actuale beneficiind de dobanzi minime la imprumut dar si de combinatiile cu APIA.

Prreturile actuale pot fi considerate maxime avand in vedere situatia de moment , insa dublarea lor in timp scurt va aduce cu siguranta si bula imobiliara. La o crestere medie a pretului de 20 %/an, acest lucru se va intampla in maximum 5 ani .


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)