Aceasta este Arhiva Forumului Construim Romania.
Pentru continuarea discutiilor va asteptam pe Noul Forum Construim Romania

Chestionar: Ce trebuie făcut pentru reducerea suprapopulării din închisori?
Acest chestionar este închis.
Amnistie pentru cei cu pedepse ușoare, așa cum au propus 2 deputați.
22.22%
2 22.22%
Construcția de închisori moderne pentru fapte fără violență, care să permită o mai bună reintegrare socială.
77.78%
7 77.78%
Total 9 voturi 100%
* Opțiunea ta. [Arată Rezultatele]

Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lupta anticoruptie impune construcția de noi închisori
#1
NOTĂ: În chestionar puteți marca și ambele răspunsuri, dacă sunteți de părere că ambele măsuri sunt utile.


Problematică:

România are o problemă cu închisorile suprapopulate. Soluții sunt 2:
1. eliberarea unei părți a pușcăriașilor
2. construcția de noi închisori

Prima variantă nu mi se pare o variantă, ci mai degrabă o demagogie, pe care și-o doresc toți cei care comit permanent fapte de corupție de tip mită, trafic de influență, fals în acte, și care se pedepsesc cu pedepse ușoare, nefiind fapte cu violență. Este vorba de o mare parte a aparatului de stat, in frunte cu politicieni, si care doresc sa se imbogateasca prin astfel de mijloace. Cel mai perfid in acest sens sunt functionarii care trebuie sa acorde diverse aprobari, si care le tergiverseaza pana la primirea mitei. In multe cazuri asta duce la pierderea de fonduri europene, la cheltuirea unor sume mult mai mari de bani decat ar fi normal sau la plecarea completa a unor investitori (români sau străini), care astfel renunță complet la afacere. PE SCURT, CORUPȚIA ÎNGROAPĂ ROMÂNIA ÎN SUBDEZVOLTARE ȘI SĂRĂCIE. Se mai adaugă promovarea de note mai mari în sistemul de educație și promovarea în funcții tot pe bază de mită, ceea ce face ca multe posturi la stat să fie ocupate de persoane mediocre, incompetente - ceea ce în ansamblu face ca sistemul de stat să fie mediocru sau incompetent. CA ATARE CORUPȚIA DE ACEST TIP CONDAMNĂ ROMÂNIA LA MEDIOCRITATE ȘI INCOMPETENȚĂ.

Din toate statisticile rezultă că țările cu viață mai prosperă au un nivel al corupției mai redus. Corupția redusă NU ESTE URMARE A PROSPERITĂȚII, așa cum își imaginează pomanagii (care spun că trebuie salarii mai mari, și apoi nu vor mai fura / lua mită). Este exact invers: corupția redusă duce la prosperitate, prin promovarea COMPETENȚEI, dezvoltarea nestingherită a afacerilor, un control neiertător al evazioniștilor, venituri mai mari la stat și ca atare servicii mai bune oferite de acesta. De asemenea banii de la stat nu sunt cheltuiti prin scurgerea unei mari parti catre functionari corupti si angajarea pentru lucrari a firmelor dispuse sa dea mita, care de regula sunt neserioase si executa lucrarile prost. Banii de la stat ajung astfel pentru mai multe lucruri - tara in ansamblu devine mai bogata.


Pentru combaterea corupției, trebuie pedepsiti cei care nu respecta legea. In acest sens scopul LEGII nu trebuie sa fie SUFERINTA celor prinsi si condamnati. SCOPUL ESTE PUTEREA EXEMPLULUI. In sine cei condamnati trebuie pedepsiti prin reducerea libertatii de miscare si eventual obligarea de a presta munca gratuita in folosul comunitatii - dar asta nu insemna locuirea impreuna cu sobolani si gainari in conditii mizerabile.

Sunt de parere ca trebuie construite noi inchisori, dar nu numai pentru a le descongestiona pe cele existente, dar si pentru implementarea unui nou concept de închisoare - după absolvirea pedepsei de 2-3-5 ani de inchisoare trebuie sa fie posibila reintegrarea sociala. Inchisoarea nu trebuie sa rupa toate relatiile cu societatea pentru condamnatii cu pedepse usoare (sub 6-7 ani).


Așadar, ce părere aveți?
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#2
În acest sens propunerea unui american pentru SUA. (situația nu este comparabilă cu România, acolo este mult mai dură, iar pedepsele extrem de dure, de sute de ani de închisoare și chiar cu moartea, nu au ca urmare o violență redusă). Aș reține ca idee esențială pentru România, aceea de a crea 2-3 spații semi-deschise pentru deținuți, în care acced pe măsură ce se apropie de eliberare. Odată acces într-un spațiu mai ”deschis”, deținuții nu trebuie să mai aibe contact cu cei din zona cea mai restrictivă.


Închisoarea viitorului: un student la Harvard a proiectat un model revoluţionar de penitenciar. Galerie FOTO


Citat: Glen Santayana, student la facultatea de arhitectură din cadrul Harvard, a realizat un proiect intitulat „PriSchool”, o închisoare cu şcoală de criminalistică construită în mijlocul unei comunităţi. Ideea s-a conturat în contextul în care închisorile din SUA devin suprapopulate. Santayana argumentează că de când guvernul a pornit lupta împotriva drogurilor în anii ’70, numărul prizonierilor s-a multiplicat de 5 ori. Peste 90% din persoanele încarcerate sunt acuzate de acte non-violente. În plus, rata celor care recidivează în 3 ani după eliberare este de 67% în SUA.

PriSchool se adresează în mod special acelor persoane care au comis acte non-violente şi care se străduiesc să rămână de partea legii după ce îşi ispăşesc pedeapsa.

(...)

Prizonierii a căror sentinţă se apropie de sfârşit pot învăţa o meserie în clădirea care face trecerea dinspre închisoare spre comunitate, aceştia având acces la ateliere de prelucrare a metalului şi a lemnului, la cursuri de informatică şi alte asemenea cursuri de calificare. Ultima clădire, centrul comunitar, reprezintă o interfaţă între închisoare şi locuitorii din cartier, care are scopul de a reduce stigmatul închisorii prin aducerea unor beneficii mai mari în folosul comunităţii.
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#3
Eu consider ca pe unii ce au savarsit delcte mai putin grave, s-ar putea de eliberat din cauza ca, in cazul unor asemnea personaje, inchisoarea e mai mult ca o scoala, unde cei incepatori invata noi tehnici de la cei mai experimentati, in rezultat primim din un infractor minor, unul mai experimentat, care cand va iesi din puscarie va sti "meseria" si mai bine(sa fim seriosi, dupa inchisoare nimeni nu se mai poate converti din infractor minor, in ceteatean normal, chiar daca acel infractor ar dori sa se angajeze undeva, nimeni cu "parnaia" pe CV, nu il va angaja) + hotii astia trebuie de intretinut(iarasi din banii nostri).
Deci eu cred ca in cazul unor infractiuni ce nu aduc daune sanatatii altor cetateni(furturi, coruptie, ...), o solutie mai buna, ar fi ca acuzatul sa plateasca o suma dubla pe care a furat-o, iar daca acuzatul nu mai are bani, sa munceasca in folosul comunitatii'(in care sa nascut), si sa isi rascumpere infractiunea cu timpul.
Ca sa fiu mai inteles:
Sistemul de azi:
Infractor incepator => penitenciar => infractor experimentat ( + bani din bugetul de stat, pentru intretinerea infractorului) (situatie Lose-Lose)
Un sistem netraditional:
Infractor incepator => intoarcerea banilor furati x2 + lucrul (de cea mai joasa speta)in comunitatea din care a venit => am primi un hot la fel de incepator, cu moralul la pamant(o motivatie sa nu mai ciordeasca), bani recuperati, o perspectiva pentru condamnat(deorece nu a facut parnaie), adica ar mai fi avut niste sanse sa fie angajat.
#4
În cele mai multe cazuri este vorba de pagube mult mai mari decat suma. De ex. un polițist ia mita 200 € ca să nu suspende un permis. Riscul să fie prins este de 1:1.000, așa că o să ia mită în continuare, și dacă totuși este prins dă dublul înapoi. Paguba este însă enormă la nivel de societate: aproape toți oamenii bogați nu vor mai respecta niciodată legea, iar șoferi periculoși în trafic vor continua să circule imprudent și să omoare oameni nevinovați.

În alt caz, profesorii ar putea primi mită la bac, ca să dea note mai bune. Dacă riscă doar returnarea dublului sumei, acest lucru va fi practicat cu nonșalanță. Oameni care nu au învățat nimic niciodată vor lua bacul. Pe același principiu vor ajunge să ocupe posturi de conducere la stat, așa cum de altfel se întâmplă. În ansamblu funcționarii de stat vor fi incompetenți și incapabili, cu mici excepții. Pentru a combate acest fenomen nu este suficientă o dublare a mitei sau a pagubei directe.

Încă o situație: Un funcționar de stat primește mită 100 de euro și modifică criteriile unei licitații, ca să nu se mai califice decât o anumită firmă. Contractul se acordă acelei firme, se execută. Șmecheria se descoperă peste 2-3 ani. Funcționarul dă 200 de € și a scăpat. Dar pierderea pentru societate e incalculabilă. Poate alte firme în condiții normale ar fi oferit un preț cu 5 milioane de € mai mic. Asta însă nu se mai poate stabili. De dovedit se dovedește doar mita de 100 de €.

În fine, mai sunt multe situații. E mult prea simplistă propunerea ta. Nu zic, orice propunere merită analizată. Dar nu crezi că sunt mii de specialiști, profesori și studenți la drept, oameni in Ministerul Justiției, în România și alte țări, ca să fii tu acum reformatorul sistemului, așa cu 2 propoziții aruncate aici pe forum?


În România oricum majoritatea condamnărilor până la 4 ani sunt SUSPENDATE de judecători. De exemplu primarul din Rm. Vâlcea a primit 4 ani cu suspendare, după ce a cerut mită ca sa acorde niste lucrari unor firme. Deși locuitorii știau de asta, 80% l-au votat din nou primar, doar pentru că a candidat din partea USL. Oricum mita dovedită e una. E foarte posibil să mai fi primit bani de la firmele favorizate sau mită cu alte ocazii. Eu sincer consider că în acest caz era necesară o pedeapsă privativă de libertate. Dar repet: scopul este PUTEREA EXEMPLULUI. Ce exemplu dam noi acum cu această condamnare? Că un primar care cere mită nu va ajunge după gratii, ci scapă. Păi atunci de ce să nu mai ceară? Ca să dea, în cazul că sunt prinși, dublu înapoi, nu va fi o problemă. După ce iau de 100 de ori, dau o dată înapoi. Așa, și?
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#5
Da , dar fara inchisori private moderne... Eventual putem urma doar modele gen Malayesia, Venezuela sau Japonia, foarte multe prezentate in documetarul Discovery ,,Pierdut printre straini '' .

Nici Rusia nu ar fi un model rau de urmat...


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)