Aceasta este Arhiva Forumului Construim Romania.
Pentru continuarea discutiilor va asteptam pe Noul Forum Construim Romania

Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statiile "dese" in metrou, nevoie sau fita?
#1
Adeseori aud de la multi oameni, cat de bine este ca metroul sa aiba statii dese(din 500 in 500m, pe modelul M5), motivand prin faptul ca asa au facut acei din vest(adica automat este bine). Eu insa as putea lega statiile dese din retelele de metrou din vest, cu perioada in care au fost licihidate majoritatea retelelor de tramvai(insa nevoia de un transport de capacitate mare nu sa evaporat impreuna cu tramvaiul de pe strazi), deoarece asta a fost unica solutie de inlocuire a retelelor de tramvai. Sa imi spuna cineva daca am dreptate.
#2
Nu, n-ai dreptate. S-au facut numeroase studii pe retelele de metrou din marile metropole din lume si S-A DEMONSTRAT cu cifre ca gradul maxim de deservire (numar de calatori transportati pe ora si sens) este atins atunci cand interstatiile metroului sunt la ~500 m.

Interstatiile lungi cresc intr-adevar viteza comerciala a metroului, ceea ce duce la o crestere a capacitatii. Insa in acelasi timp, cand statiile sunt putine, aria de deservire se reduce si atunci nu mai sunt calatori. Degeaba are metroul capacitate, daca nu e utilizat.

Nici invers nu poti face statiile oricat de dese, pentru ca pe masura ce apropii statiile reduci viteza comerciala, deci scazi capacitatea metroului. Si atunci ai arie deservita mare si deci multi calatori, dar metroul nu mai are capacitatea necesara sa ii transporte.

Si atunci trebuie gasit optimul la care capacitatea de transport si numarul de calatori sa fie la valori similare. Ori acest optim este atins atunci cand statiile sunt la distante de aproximativ 500 m una de alta.

Repet, sunt studii care au demonstrat asta, nu e doar o opinie.


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)