Aceasta este Arhiva Forumului Construim Romania.
Pentru continuarea discutiilor va asteptam pe Noul Forum Construim Romania

Punctajul Subiectului:
  • 1 Voturi - 5 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Standard semnalizare pe autostrazi
#1
In fotoreportajul realizat astazi de Ziarul Unirea, mi-au atras atentia doua fotografii cu indicatoarele rutiere din Nodul Lancram.

1. Ce logica are cand ma aflu la Sebes pe ruta de iesire din tara sa fiu informat despre un punct de frontiera aflat la mai aproape 300 km distanta pe alta ruta pe care este extrem de putin probabil sa circul? Ca strain pus in fata acestui indicator, as fi convins ca Bors este cel mai important oras spre care pot iesi in acest nod, undeva pe o raza de 15-20km. Deci indicatorul induce total in eroare.

De asemenea, continuand pe autostrada, chiar nu mai este nici un oras important intre nodul actual si Nadlac? Adica ok, Nadlac este "azimutul" autostrazii, repetat oricum obsesiv in toate nodurile, iar Orastie este urmatoarea iesire. Dar chiar nu conteaza ca in fata sunt Deva, Timisoara, Arad?!

[Imagine: dsc_0012.jpg]


2. Ce logica are sa mi se spuna la Sebes, la 300 km de Bucuresti, ca pot ajunge la Bucuresti si pe drumul national paralel cu autostrada pe intreaga distanta?! Informatia este absolut inutila!

[Imagine: dsc_0032.jpg]


Daca mai punem si celebrele indicatoare de pe A4 cu "Bulgaria" pus ca oras pe panourile indicatoare, precum si alte numeroase erori, ajungem la concluzia evidenta ca Romania NU ARE UN STANDARD de realizare a panourilor indicatoare de pe autostrazi si ca localitatile sunt inscrise pe panouri "dupa ureche". De aceea propun sa scriem noi standardul si sa-l inaintam CNADNR si MT. Avem nevoie de indicatoarea cu semnificatie STANDARD!
#2
La a doua aia cu ce ai scris ca poti ajunge la Bucureşti pe autostrada si pe drumul paralel mi-e mi se pare logic ca doar n-ai fi vrut sa scrie Baia Mare, Iasi sau Braila!
#3
Nicidecum. La astfel de iesiri trebuie indicate doar orasele majore din zona. Nu cele la pentru care mai poti inca merge pe autostrada. Bucurestiul nu are ce cauta pe acel indicator.
#4
Eu ma refeream ca Bucurestiul este semnalizat la fiecare iesire dintr-un oras mare chiar si la mine in Baia Mare si este distanţă de 500 de km si la fiecare probabil intersecţie mare din România. Asa ca n-ai ce sa comentezi.
#5
[Imagine: dsc_0032.jpg]

DNC 04, acel indicator este bolnav de prostie cronica. Nu mai incerca sa-i gasesti circumstante.

Este elementar ca ghidarea sa fie UNICA. Adica nu poti recomanda persoanelor, care se afla in acel moment pe autostrada si doresc sa ajunga la Bucuresti, sa mearga atat inainte, cat si la dreapta. Un strain de loc ce va alege? Tu poate ca stii semnificatia culorilor albastru si verde, dar nu oricine stie, si la 100 km/h nu ai decat cateva secunde pentru luarea unei decizii.

Sincer, mie nici prin vis nu mi-ar fi trecut sa pun directia Bucuresti atat inainte, cat si la dreapta.


Inca un aspect, legat de standard. Ceea ce spui tu acolo, ca la Baia Mare este semnalizat Bucurestiul, este altceva. Este semnalizarea specifica retelei de drumuri nationale. Orice indicator catre un alt drum national, indica CAPETELE acelui drum, cum ar fi Bors si Bucuresti la DN1. Reteaua de autostrazi ESTE O RETEA PARALELA, deci se suprapune cu cea de drumuri. De aceea, pentru a nu exista neintelegeri, ACOLO UNDE EXISTA O AUTOSTRADA, PENTRU TOATE DESTINATIILE INDEPARTATE TREBUIE DIRIJATI SOFERII CATRE AUTOSTRADA. Ca atare:

1. Pe autostrada, la toate iesirile se indica strict localitatile pe care se iese CEL MAI BINE pe acea iesire. Fara legatura cu drumul national / judetean pe care se iese si capetele acestuia.
2. Pe drumurile nationale, in aproprierea autostrazilor, se indica calea spre cea mai apropiata autostrada si se trec 1-2 orase mari pe care ajunge acea autostrada.

PS. Indicatorul corect era cu Cluj-Napoca in loc de Bucuresti pe panoul din dreapta. Pentru ca cei care vin de la Arad / Timisoara / Dava si doresc sa mearga spre Cluj, pe acolo trebuie sa iasa. Clujul fiind un reper cu adevarat important si cunoscut. Iar cei care merg spre Bucuresti trebuie sa continue pe autostrada.

PPS. Dupa finalizarea A10, panoul urmând iar sa fie modificat. Sters Cluj-Napoca si Alba-Iulia si ramâne doar Sebes si Lancram pe panoul de iesire.
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#6
Am inteles. Si am de gand sa inchid subiectul. Dar atunci sa-mi răspundă cineva la urmatoarea intrebare:
Daca se va face Somes Expres atunci ce oras va scrie la iesirea din Baia Mare daca ma duc pe drumul expres si ce oras va scrie dacă ma duc pe DN1C?
#7
Dupa parerea mea, la iesirea din Baia Mare spre vest trebuie facut astfel:
- pentru directiile Dej + Cluj-Napoca indicat catre drumul expres
- pentru directiile Satu Mare + Halmeu indicat catre drumul expres (dar incadrat in alt dreptunghi)
- spre DN1C ramanând strict indicator catre urmatoarea localitate (Recea, etc...)

Trebuie facut de asa natura, incat pe un panou anume sa nu apara mai mult de 4-5 localitati, altfel nu se poate citi toata lista din mers. Daca trebuie ales, atunci ramân numai localitatile ingrosate de mine mai sus.

Cea mai buna varianta se face prin analiza la fata locului, functie de intersectia despre care vorbim. Iar odata intrat pe drumul expres, poate sa figureze si Bucuresti (spre sud), respectiv Budapesta (spre nord) pe panouri (dupa intrarea Ucrainei in UE mai degraba Lviv sau Varsovia in loc de Budapesta).

Repet, trebuie analizat la fata locului. Daca apare un parc industrial in zona, trebuie si acela. Daca exista aeroport, neaparat macar un simbol de avion. La fel, daca exista vreun spital important.
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#8
Am inteles asa este corect cum zice-ti voi sa fie standardul. Numai insa traim intr-o tara in care standardul nu este gandit pe moment, ma refer la Ministrul Transporturilor.
#9
Da, dupa standardul actual se indica capetele drumului. Adica pe DN1C va fi indicat Cluj-Napoca, iar pe drumul express "Somes" va fi indicat Turda. bash

Respectiv spre nord pe ambele va scrie Halmeu, eventual si Satu Mare. Si ajungem iar la rutare confuza pentru un strain de loc. Iar localnicul nu are nevoie de panou, ca stie oricum pe unde sa o ia....
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#10
In prezent DN1C e o sosea libera pt ca Maramuresul in prezent are putini turisti din cauza infrastructurii. Dar gandeste-te tu Vancouver ca vor face Autostrada Sebes Turda si vor reabilita fiecare km de DN si DJ din Maramures.Asa ca Maramuresul va fi foarte vizitat si s-ar necesita constructia urgenta a Somes Expres sau daca nu chiar transformarea acestuia in autostrada pt ca altfel DN1C va fi f aglomerat. Desigur cu indicatoare cu localitatile in apropiere si nu la ureche.


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)