Aceasta este Arhiva Forumului Construim Romania.
Pentru continuarea discutiilor va asteptam pe Noul Forum Construim Romania

Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Exporturi și importuri
#1
ZF, 09.09.2013: Exporturile României au atins un nivel record în iulie, de 4,5 miliarde de euro

Citat:Deficitul comercial s-a redus în primele şapte luni cu 2,23 miliarde euro, la 3,12 miliarde euro, după creşterea exporturilor şi scăderea importurilor, livrările pe pieţele externe atingând, în luna iulie, un nivel record, de 4,5 miliarde euro.

Exporturile FOB realizate în perioada ianuarie-iulie au totalizat 124,07 miliarde lei (28,19 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 137,81 miliarde lei (31,32 miliarde euro, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, exporturile au crescut cu 7,6% la valori exprimate în lei (7,7% la valori exprimate in euro), iar importurile au scăzut cu 0,8% la valori exprimate în lei (0,7% la valori exprimate in euro).

(...)
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#2
evz, 11.11.2013: Exporturile au avansat cu 8,4% în primele nouă luni

Citat:În primele nouă luni ale anului, exporturile României au crescut cu 8,4%, până la 160,88 miliarde de lei, în timp ce importurile au intrat pe un trend descendent, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, importurile CIF au fost de 179,225 miliarde lei (40,63 miliarde euro). La finele primelor nouă luni din 2013, deficitul comercial a fost de 18,33 miliarde lei (4,15 miliarde euro), mai mic cu 13,72 miliarde lei (3,060 miliarde euro) decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale s-au realizat cu parteneri din Uniunea Europeană, acestea cifrându-se la 112,24 miliarde lei (25,458 miliarde euro) la expedieri şi de 136,41 miliarde lei (30,94 miliarde euro) la introduceri, reprezentând 69,8% din total exporturi şi 76,1% din total importuri.
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#3
Arma economica din spatele succesului rasunator al Germaniei. Cum a ajuns cea mai mare putere a Europei sa ingrijoreze SUA

Citat: Excedentul deja ridicat al Germaniei in privinta schimburilor comerciale si investitiilor a avansat cu aproape 18% in septembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce alte state mari din zona euro au consemnat o inrautatire usoara a indicatorului.

Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, surplusul de cont curent al zonei euro, a crescut cu mai putin de 4% in septembrie, la 13,7 miliarde de euro, si este mai mic decat surplusul inregistrat individual de Germania, de 20 de miliarde de euro.

Astfel de date au pus in lumina strategia Germaniei de a-si dezvolta economia prin exporturi in locul consumului intern. Trezoreria SUA a acuzat, in octombie, modelul economic bazat pe export al Germaniei ca impiedica recuperarea Europei din criza financiara. UE a anuntat, saptamana trecuta, ca va evalua daca excedentul comericial al economiei germane a incalcat normele stabilite la nivel comunitar.

Unul dintre motivele succesului exporturilor Germaniei, in multe cazuri subestimat, este insa reteaua globala de reprezentante economice, discreta dar foarte sofisiticata, construita pe parcursul mai multor decenii pentru a sustine exporturile companiilor, chiar si a celor mici, scrie WSJ.

Organizatia Camerelor Germane de Comert Exterior are 120 de birorui in 80 de tari, cu peste 1.700 de angajati, care promoveaza interesele comerciale ale Germaniei.

"Nu cred ca este vina Germaniei ca tara are excedent comercial. Diferenta apare din sistemul pe care il folosesc", a declarat Emma Marcegaglia, antreprenor italian si presedinte al Business Europe, grup de lobby activ in 35 de tari.

Sistemul german leaga camerele de comert din afara Germaniei cu 80 de camere regionale din Germania si este sustinut financiar atat de companii, cat si de stat. Antreprenorii afirma ca aceasta anvergura si integrare reprezinta o diferenta majora pentru sutele de mii de intrteprinderi mici si mijlocii, multe dinte acestea afaceri de familie, cunoscute in Germania sub termenul general de Mittelstand.

Astfel de companii beneficiaza de sprijinul camerelor de comert pentru a exporta pe piete indepartate, altfel foarte greu accesibile.

Impactul retelei de export a Germaniei este amplificat si de competitivitatea ridicata a industriei, precum si de cultura de economisire. Combinatia acestora conduce la surplusuri comerciale masive, care au atras criticile partenerilor. Germania nu urmareste, insa, o abordare de saracire a vecinilor, afirma Andreas Rees, economist la UniCredit.

Ce argumente absurde: Germania e prea buna si atunci trebuie pedepsita !!!

Si iarasi o aberatie: Exporturile Germania cresc masiv datorita reprezentantelor comerciale bash - adica 1700 de angajati raspanditi in toata lumea conving cumparatorii sa ia produsele germane, chiar daca acestea sunt proaste sau scumpe ... bash bash bash

ALOOOOO! Germania exporta pentru ca produce cu seriozitate si de calitate. MEREU de calitate. Daca se apunca acum România sa trimita 1700 de oameni in toata lumea in reprezentante comerciale, credeti ca o sa creasca exporturile ???? Sau credeti ca Franta si SUA nu-si permit 1.700 de angajati in reprezentante comerciale Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin e hilar....


Cat despre românii trimisi la reprezentantele comerciale, acestia cer 5-20% SPAGA (MITA, CIUBUC, COMISION) de la orice firma româneasca care vrea sa intre in acea tara. Este un sistem si cine nu se incadreaza nu sta prea mult, la fel ca la vamesi sau politia de frontiera. Asa nu vom reusi NICIODATA sa ajutam firmele care produc in România sa exporte.

Dar repet, ca si in cazul Germaniei, nu reprezentantele comerciale sunt cele care duc la cresterea exporturilor. Este CEREREA. Daca produsele românesti vor fi cerute, atunci se vor vinde. Daca nu, nu. Iar cea mai buna reclama si-o fac firmele singure.
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#4
Exporturile au crescut de 10 ori din ’90 până acum, dar şase ramuri industriale au dispărut. Ce-am câştigat şi ce-am pierdut

Citat:Exporturile României au crescut din 1990 şi până astăzi de la 6 mld. dolari la 60 mld. dolari. (...)

Articolul e slabut in general (l-am pus numai pentru informatia statistica). Vrea sa arate ceva... eu n-am inteles ce anume. Unele ramuri industriale au disparut acum fata de 89, altele s-au redus usor sau mai mult... Asa si. Sunt altele care nu existau inainte si nu sunt amintite: de ex. Ro are acum exporturi importante de tigari, componente electronice, televizoare, energie electrica, automate de cafea si tehnica de calcul. Si altele, plus ca exporturi nu inseamna numai industrie sau materii prime, ci si servicii sau agricultura.
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)