Aceasta este Arhiva Forumului Construim Romania.
Pentru continuarea discutiilor va asteptam pe Noul Forum Construim Romania

Punctajul Subiectului:
  • 1 Voturi - 5 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Criza din Ucraina
#11
Stiu ca exista o parere majoritar contrara (poate peste 95%) cu cea exprimata de mine mai sus (dezamorsarea conflictelor etnice prin retrasarea granitelor). Ea este exprimata elegant de MRU:

MRU: „O secesiune a Ucrainei poate da idei oricui: nu mai există graniţe sigure“


Citat: (...)

Pentru a explica pericolul, Mihai Răzvan Ungureanu vorbeşte despre „o casă care arde“, aflată lângă o altă casă: „Nu cumva se răspândesc scânteile şi la casa vecinului, care încă nu arde?“. „Transnistria ar putea redeveni, în condiţiile actuale, o zonă conflictuală fierbinte“, susţine Mihai Răzvan Ungureanu, precizând că „evoluţiile din Ucraina generează o ameninţare imediată la adresa independenţei şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova“.

(...)

Articolul de mai sus emana teama România de a pierde teritorii in favoarea Ungariei.

Daca România se comporta cu populatia maghiara CEL PUTIN LA FEL DE BINE ca si cu populatia româna, atunci nu are de ce sa se teama. Daca vrem doar apartenenta teritoriala si nici nu ne trece prin cap sa facem investitii in zona (sau doar cand vine UDMR la guvernare) atunci inseamna ca deja NOI tratam Harghita si Covasna ca teritorii straine. Daca maghiarii din România se vor simti CA ACASA atunci vor ramâne acasa. Daca nu, nu. Aici este si rolul Uniunii Europene de a aplana astfel de conflicte prin programe sociale, educative si economice, dupa modelul impacarii istorice dintre Franta si Germania.

Cand românii se aflau sub jugul turcesc sau sub ocupatia imperiului Austro-Ungar visau la libertate si au obtinut-o unori cu sange. Si o vor face oricand din nou. Asa vor proceda toate neamurile. De aceea, tocmai pentru ca stim cum este, ar trebui sa acceptam neconditionat decizia luata prin referendum in Kosova sau Crimeea sau Transnistria.GRANITELE DIN INTERIORUL FOSTEI URSS NU SUNT CORECTE SI SUNT OTRAVITE


Granitele din Europa Centrala au fost retrasate pe criterii etnice si pe baza de referendum in 1918-1919 si in 1949-1954, tocmai pentru a reduce conflicte similare primului razboi mondial. Si iata, avem o noua constructie, UE, care a aparut tocmai pentru ca statele vecine din Europa de Vest si Centrala se inteleg si nu exista conflicte.

Acelasi lucru trebuie sa se faca la nivelul granitelor statelor nascute dupa prabusirea URSS. Aceste granite au fost trasate partial dupa alte principii, tocmai de a amesteca populatii. Ele au rezistat sub presiunea puterii sovietice. Timpul lor a expirat.

In cazul Ucrainei, o Ucraina fara Crimeea nu va mai avea 50% populatie ucraineana si 50% populatie rusa, ci 70-80% ucrainieni si numai 20-30% rusi. In aceste conditii un Kiev mai sanatos s-ar apropia mult mai usor de vest si n-ar mai avea grija Crimeei pro-ruse. Iar o Rusie mândra, cu iesire serioasa la Marea Neagra, ar putea scapa mult mai usor de fantoma fostei URSS, primind la loc acele teritorii care cu adevarat sunt populate in majoritatea de rusi.


Concluzie:

TREBUIE INITIAT URGENT UN NOU TRATAT PENTRU STABILIREA GRANITELOR DINTRE STATELE FOSTE URSS.
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#12
Ucraina se va dezmembra foarte curand in mai multe republici independente, iar totul se va desfasura mai mult sau mai putin pasnic, acesta este adevarul spre care ne indreptam si trebuie sa il acceptam ca atare. Pentru ca o Ucraina asa cum se prezinta acum , rece si artificiala in relatiile cu vecinii sai, avand duble influente dar si o agresivitate primitiva, militieneasca chiar, nu mai poate exista in cadrul international actual. Acapararea si stapanirea unor teritorii mult peste plapuma ei o face mai degraba urata decat simpatizata, basca raporturile perverse si mincinoase cu care a pacalit efectiv toata Uniunea Europena.

Nici acum nu imi vine sa cred ca o astfel de tara a primit organizarea unui eveniment constand intr-un campionat european de fotbal dar deh, europenii sunt si foarte naivi si creduli pe cat sunt de binevoitori si indulgenti.

Personal, prima mea reactie atunci cand aud cuvantul Ucraina este sa ma gandeasca Romania este un RFG al anilor 60' vecin cu un RDG care inca nu stie ce vrea dar face pe puternicul. Ucraina este statul pe care, poate cu exceptia Cubei si a Rusiei, cam nimeni nu il vrea vecin, asa cum se prezinta fizic si geografic acum.

Crimeea, care acum are o oarecare autonomie in cadrul Ucrainei, va deveni cu siguranta republica independenta sub influenta Rusiei chiar daca nu va fi recunoscuta niciodata. In acest mod Rusia va reusi foarte usor sa incheie un acord de colaborare militara cu acest stat, consolidandu-si pozitia strategica in regiune.

In vecinatatea Poloniei si oarecum in nord-vestul Romaniei exista un teritoriu numit Transcarpatia locuit de ucrainieni, maghiari romani si rusi dar si regiunile Ivano Frankivsk si Luts'k locuite in mare parte de polonezi, ucraineni si mai putin rusi. Toate regiunile astea sunt pro-europene si pot alcatui fie un viitor stat, sau chiar mai multe.

In concluzie un lucru e clar: nu se va uni nimeni cu Rusia dupa cum nu se va uni nimeni cu Polonia, Ungaria, Moldova sau Romania. Ucraina se va sparge in cateva republici care vor adopta anumite influente, unele pro-occidentale iar altele rusesti insa un lucru e sigur: o noua cortina de fier si in speta un nou razboi rece vor aparea, nu va este clar ca traim deja o pseudo-dictatura sub numele Putin ? Toate miscarile recente, cumulul de putere raportat la situatia sociala precara a statului l-a transformat pe acest om dintr-un simplu presedinte intr-o persoana care vrea sa fie tar sau domnitor ! Lucrurile cu Rusia sunt foarte complicate, reci si imprevizibile, asa cum doar in anii 70'-80' au mai fost...Atentie la neatentie...
#13
Şapte idei greşite despre criza din Ucraina

România Libera, ALINA MUNGIU-PIPPIDI, 03.03.2014:

Citat:1. Rusia invadează Crimeea.

Greşit. Rusia avea déjà controlul Crimeei. Nu doar flota Mării Negre din Sevastopol, acum destul de ruginită (să fie clar, marea bază secretă de la Balaklave de submarine nu mai e demult secretă, e muzeu…), nu doar trupele auxiliare flotei (carele blindate care au manevrat cu mare efect zilele astea pe şosele), cît mai ales autorităţile locale, formate toate din ruşi şi pro-Rusia şi miliţiile ”cazace” care se antrenează de ani de zile pentru acest moment (probabil finanţate de la Moscova, pline de agenţi ai serviciilor secrete, dar şi de foşti soldaţi demobilizaţi, exact ca în Transnistria). Cine se menşinea acolo prin bunăvoinţa rusească era Ucraina. Acum Rusia dă pe faţă sprijin material şi milutar autorităţilor locale şi va interveni numai dacă Ucraina intervine. Cu cine să intervină însă biata Ucraină la o populaţie care votase toată cu Ianukovici, nişte ofiţeri antrenaţi în ruseşte şi cărora nu le e clar cui trebuie să fie loiali şi nişte răcani care s-ar putea să fie mai naţionalişti ucraineni dar sînt slab pregătiţi, demoralizaţi şi s-au ascuns zilele astea după saci de nisip prin cazărmi de mînia populară. Rusia nu o mai fi o mare putere globală, dar, vorba lui Samuel Huntington, e o mare putere regională, iar din Crimeea nu au plecat niciodată.

2. E în joc suveranitatea Ucrainei şi controlul asupra Crimeei.

Nu. Sînt pierdute deja. Ucraina, acest fals stat în frontiere create de Stalin nu putea rezista decît cîtă vreme accepta că e un satelit rusesc. Europa nu se va lărgi niciodată în frontierele lui Stalin, dacă ucrainienii vor în Europa vor trebui să conceapă vă vor lăsa Rusiei o parte din teritoriu şi populaţie. Crimeea e penru Rusia ce e Kosovo pentru Serbia, un leagăn naţional, mii de autocare vin în fiecare an la Hersonissos (azi, o suburbie a Sevastopolului) din Rusia cu turişti (născuţi atei) care află că aici s-a născut naţiunea rusă în anul 988 cînd s-a botezat Vladimir cel Mare, deschizînd drumul creştinării Rusiei kievene. Ţarii au clădit o catedrală a neamului în stil bizantin în secolul XIX care e vîndută drept autentică azi, cînd ruşii merg în pelerinaj aşa cum sîrbii mergeau la patrarhia din Pecs înainte să piardă Kosovo. Ce vă imaginaţi că spune patriarhul la Moscova la slujbă zilele astea, cînd există riscul să ajungă toate astea la papistaşii occidentali.

(...)
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#14
Sa nu gresim... Crimeea nu este pentru Rusia ceea ce este Kosovo pentru Serbia ci mai degraba este un teritoriu istoric vechi constand in leaganul civilizatiei tatare in Europa.

Sa nu uitam ca pana la venirea bolsevicilor la putere in Rusia, tatarii erau populatie majoritara in Crimeea iar in zona imperiului riverana Marii Negre erau mai multi bulgari si romani decat rusi. Foarte multe teritorii au fost colonizate de rusi dupa 1918 iar Crimeea nu face exceptie.
#15
Oricum ar fi trecutul, nu putem pedepsi locuitorii actuali ai Crimeei pentru atrocitățile din alte vremuri. Un singur lucru contează (pentru mine, că pentru Rusia și UE fix asta NU contează): PROSPERITATEA ACTUALILOR LOCUITORI AI CRIMEEI. Voința lor este singura care contează. Pentru a o afla este nevoie de un referendum. Dar IN NICI UN CAZ simulacrul de referendum demn de Coreea de Nord, pe care îl organizează acum Rusia cu forța bâtelor și tancurilor.
---------------------------------------------------
- VREM AUTOSTRADA SIBIU-PITEȘTI -
#16
Daca totusi acest referendum va avea loc in maxim 1 an de zile din acel moment preconizez ca va avea loc dezmembrarea Ucrainei pe modelul voievodatelor. Pentru ca dupa referendum in Crimeea va incepe un razboi civil care va produce efecte in toate regiunile cu probleme.

Cred ca avem de a face cu un deja-vu numit Iugoslavia cu exceptia faptului ca aliatii sunt altii de data asta.
#17
Lsat minute !

http://www.mediafax.ro/externe/parlament...a-12240155
#18
De astazi Crimeea este de facto teritoriu al Federatiei Ruse, insa ce m-a pus pe ganduri este discursul agresiv al acestui KGB-ist sovietic care sub masca ucigasului de oligarhi doreste sa reinstaureze haosul in estul Europei.

Eu personal cred ca Rusia merita aceasta Crimee tot atat de mult pe cat ar merita Romania sudul Dobrogei sau Transnistria, pentru ca dincolo de fatarnicia lui Putin mierita atunci cand se refera la saracele milioane de rusi ramasi pe dinafara imperiului, asimilati de-a timpul vremii si asupriti de populatiile statelor in care traiesc (vai, saracii rusi cate au patimit...), nu se ascunde altceva decat o redobandire a unei pozitiii strategice si nimic mai mult.

Oamenii de teapa lui nu dau nici doi bani pe oameni, sunt atat de innebuniti de putere incat efectiv nu mai judeca, si asta in timp ce oamenii reali o duc de azi pana maine intr-un mediu care nu se va dezvolta niciodata. De revazut fetele satisfacute ale celor prezenti in sala, femeile acelea care sorbeau fiecare cuvintel din gura lui, atmosfera aceeea nobila care duhnea de prosperitate, familiara tuturor celor care isi imagineaza inceputul domniei lui Stalin... Ehe, alte vremuri, alt razboi !
#19
Se crede pe val, crede ca nimic nu ii poate sta in cale cand vede o riposta atat de sterila din partea SUA+UE.
#20
http://abcnews.md/proaspetii-cetateni-ru...n-ucraina/

Si in Ucraina nu vor primi nicio viza...

Si primele comentarii:

http://romanian.ruvr.ru/news/2014_03_30/...meii-7734/


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 2 Vizitator(i)